Kerámia panel

A kerámia KÉSZHÁZ falazatai természetes nyersanyagokból készülnek.

A kerámiaház környezetbarát, könnyű és erős. Mindemellett higiénikus és nagyon előnyös tulajdonságokkal bír, legyen szó páraáteresztő képességről, tűz és hőállóságról, vagy éppen hangszigetelésről.

Az alapanyagról

A Jura földtörténeti korban, kb. 180 millió évvel ezelőtt kialakult üledékes, szerves anyag tartalmú agyagot kibányásszák, majd homogenizálják és apró darabokban a forgó klinker kemencében 1200 °C hőmérsékleten kiégetik. Itt először az agyagdarabok megszáradnak, majd a külső felület megolvad. A hő befelé haladásával a belső rész szerves anyag tartalma kiég, a keletkező gázok az agyagdarabot felfújják, majd a köpenyt felszakítva távoznak. Így a kihűlt golyó külső kemény klinkeres héjjal és egy pórusos belső szerkezettel rendelkezik. A duzzasztott agyagkavicsot többféle fajsúlyban, többféle szemcsenagyságban, törten, vagy egészben, vagy a kettő keverékében állítják elő.

A duzzasztott agyaggolyó halmazsűrűsége 300-800 kg/m3 súlyig terjed, típustól függően. A sűrűségi osztályt a névben az NW (350-390 kg/m3) ill. a HD (5N) (690-710 kg/m3) jelzi. Az ömlesztett anyag halmazsűrűsége kisebb mértékben függ a szemcsenagyságtól is.

A szemcsék a külső klinkerburkolat és a belső „kitámasztás” valamint a közel gömb alak miatt, nagy szilárdsággal (2-8 N/mm2) rendelkeznek.

A halmazsűrűség függvényében a hőszigetelő képesség ( λ = 0,079-0,8 W/mK) nagyon jó. Így ennek megfelelően az ebből az anyagból készült könnyűbeton is jó hőszigetelő képességű (λ= 0,11-1,2 W/mK). Fontos még kiemelni , hogy hőmegtartó képessége jobb mint a forgalomban lévő hőszigetelő tégláké, tehát több hőt képesek eltárolni és utána leadni a belső környezetüknek!

Az alapanyag maga is fagyálló, és a belőle készült blokkok is azok.

Vízzel szemben közel semleges, nem korhad, nem penészedik, teljesen szagtalan.

Az agyagkavics szemcse tiszta agyagot tartalmaz, azaz csak a természetben előforduló anyagokból áll, semmiféle műanyagot, vagy egyéb bomló , vagy más egészségkárosító anyagokat nem tartalmaz.
Mivel a sok energiát kívánó előállítás megújuló energiaanyagok (fa olaj és fűrészpor) elégetésével történik, a agyagkavics megkapta az EU környezetvédelmi hivatal “kék angyal” oklevelét.

Miért válasszon kerámiaházat, mik az előnyei?

A  kész házaknál kb. 3-4 nap egy szerkezetkész családi ház esetén. A készház falaiban a vezetékek már részben benne vannak, csak összekötésükről kell gondoskodni. Bizonyos munkák, pl. a falak belső és/vagy külső vakolása kieshet. A tetőszerkezet előre elkészített helyre kerül, illetve ferde betonelemekkel pótolható. Mindezek a teljes épület kivitelezési idejét jelentősen lecsökkentik, ami ha figyelembe vesszük a felvett bankkölcsönt és a fizetendő kamatokat effektív pénzmegtakarítást eredményez.

A kész házak egy másik jellemzője. A gyártás minősége, az ÉMI minősítés megléte, a hőszigetelőképesség, az alkalmazott technikai megoldások a falak illesztésére, stb. a garancia arra, hogy az elemek a megfelelő minőségben (sík felületek, derékszögű szobák, függőleges falak, a betartott betonreceptúrák által garantált jó hőszigetelés, stb) kerülnek kiszállításra , felállításra. A hagyományos téglafalak hőszigetelése azonos falvastagság mellett általában gyengébb, a falakra megadott tolerancia vastagabb vakolatot igényel, a kivitelezés nagyon “kőművesfüggő”, stb…

Ami alatt egyrészt elérhető árat, másrészt azt az árat értjük, ami legjobban megéri a pénzét – a készházak jellemzője. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy a házakat belülről már nem kell vakolni, a kész falazat ára kedvezőbb a téglafalnál!! Ez a lakás négyzetméterárán is meglátszik. A tartósság: A kerámia paneles ház éppolyan tartós, mint egy téglaház. Ezt egyéb könnyűszerkezetes házaknál amelyek állandó ápolást, karbantartást igényelnek nem lehet elmondani.

A vékony, erős falaknak köszönhetően a kerámia kompozit házak estén a hasznos alapterület és a bruttó alapterület aránya 7-10%. Ezzel szemben a hagyományos építésű házaknál ez az érték csak 18-22%. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy 100 m² bruttó alapterületű családi ház estén a hasznos terület hagyományos építésű 38 cm falvastagságú épület estén 80 m², míg a kerámia kompozit ház esetén 93 m². A különbség 13 m², vagyis egy teljes értékű szoba!

A kerámia kompozit házban télen kellemesen meleg, nyáron kellemesen hűvös van. A 28 cm vastagságú külső fal hőátbocsátási tényezője U=0,208 W/m²K, mely megfelel a 2016-ban kiadott szabvány értékeinek. A 36 cm vastagságú falak hőátbocsátási tényezője U=0,16 W/m²K (passzívház), mely megfelel azoknak az értékeknek, amelyeket a 2020-ban kiadott szabvány fog tartalmazni.

Az épület szerkezete az F180 tűzvédelmi osztálynak felel meg, ami azt jelenti, hogy 180 percig áll ellen a tűznek a falazat. Ez a DIN 4102-2 szabvány szerint elérhető legmagasabb tűzállósági fokozat.

A kerámia kompozit ház falazata – a diffúzan nyitott mikropórusoknak köszönhetően – páraáteresztő és ez erősen korlátozza a penész kialakulását. A kerámia kompozit ház falazatának páradiffúziós ellenállási tényezője 8-12 μ között alakul (falvastagságtól függően).

A falak kiváló hangszigetelési tulajdonságokkal bírnak és megfelelnek az ide vonatkozó szabványoknak. Az SW falak léghanggátlási száma (RW) 51 dB körüli értéket mutat (vastagságtól is függ ez az érték).

A kerámia kompozit ház szerkezete rendkívül könnyű (sűrűség: 720 kg/m³) a hagyományos téglaépületekhez képest (sűrűség: ~1400 kg/m³). A falak kompakt szerkezetei, amelyek megerősített szerelvényrendszerrel vannak kitöltve, nagymértékben fokozzák az épület földrengés-ellenállását.

A külső falak belső szerkezete gátolja az elektromágneses sugárzás behatolását a kültérből. Ennek főként akkor van nagy jelentősége, ha az épület közelében magasfeszültségű elektromos vezeték, vagy adóvevő torony helyezkedik el.

A kerámia kompozit házak falazatát alkotó speciális 3 komponensű anyag élettartama gyakorlatilag korlátlan. Ha a ház jó minőségű tető alatt áll és nem sújtja rendkívüli természeti katasztrófa, akkor az élettartamot több száz évre lehet becsülni.

A kerámia kompozit ház kompozit falai lehetővé teszik az egyszerű későbbi módosításokat, mint például lyukak vágását, vezetékcsatornák kialakítását.

Kerámia ECO készház műszaki tartalom