Liapor agyagkavics panel

A Liapor KÉSZHÁZ falazatai természetes nyersanyagokból készülnek.

Ez egy előregyártott panelekből álló technológia, melynek beszerzési és használati költségei a piacon kapható, hasonló termékekhez képest verhetetlenek. Az általunk alkalmazott technológia elsősorban tőlünk nyugatabbra ismert, leginkább a német nyelvterületeken. (Liapor Fertighaus) Ezekben az országokban már népszerűbb ez a fajta építési mód, mint a hagyományos tégla építésű.

Ennek a népszerűségnek nem csak a költséghatékonyság vagy az egyszerűség az oka, hanem a kiváló minőség, és a rendkívül gyors kivitelezhetőség. Mindezek mellett pedig egy minden szempontból teljes értékű házat kapunk, kompromisszumok nélkül!

Tervezőink az Ön igényei alapján olyan előregyártott elemeket állítanak elő, amelyekben már megtalálhatóak a szükséges vezetékek (víz, villany, fűtés, riasztó, stb.) helyei is. A belső falfelületek nem igényelnek vakolást, gletteléssel és festéssel gyorsan és egyszerűen készülnek el a végleges állapotra. A falazatok másik nagy előnyei a környezetbarát jellegük, az energiatakarékosság, hatásuk hőmegtartó, energiamegtakarító. Az általunk alkalmazott technológia és a természetes alapanyagok biztosítják a beltér természetes, kellemes hőmérsékletét bármelyik évszakban.

A Liapor panelek rendelkeznek a hagyományos masszívházak (tégla, Ytong) előnyeivel is.
Időtálló, tartós, állandó karbantartást nem igényel.
A Liapor panelek kevésbé szívják a vizet, és fagyállóak, ezért tartósságuk felülmúlja a téglaházakét.

A liapor készházak falazatának összetevői

A duzzasztott agyagkavicsot duzzadóképes, finom eloszlásban szerves anyagot tartalmazó, leginkább jura-kori agyagok felhasználásával gyártják. Az agyagot finomra őrlik, granulálják, majd forgódobos kemencében 1200 °C feletti hőmérsékleten kiégetik. Az égetés során az agyag szerves anyag tartalma elég, a szemek megduzzadnak, felületüket megolvadt és színterezett (zsugoröntési) burok képezi.

Egy rendkívüli porózus granulátum, amely helyettesíti a standard aggregátumokat.
Szabadalmaztatott technológiával gyártják, és a gyártás alapanyaga egy bizonyos szilikátos homok (kvarchomok). Megfelelő hőkezeléssel, kb. 300°C-on, pórusos aggregátumra (építési kőanyagra) nő. Vízálló, nem tartalmaz emissziókat, így egészségügyileg biztonságos (ártalmatlan).
Biológiailag ellenáll a penésznek, rovaroknak és rágcsálóknak

A liopor készházak falainak elválaszthatatlan részét képezi, és szinte mindenütt használják az építőiparban. Cement a kötőanyagot képezi az egyes komponensek között, hogy e tiszta természetes kompozíció tökéletes kötését érjünk el.

Használunk még különböző speciális adalékanyagokat is. Természetes komponenseket a készházak hőszigetelési, hangszigetelési és statikai tulajdonságainak tökéletesítéséhez. Elsősorban lágyítókról van szó, amelyek módosítják a kompozit feldolgozás lehetőségét és kikeményedési idejét, ill. növelik a szilárdságát. Fontos összetevő a levegőztető adalékanyag is, amely javítja a kompozit szigetelő paramétereket és sajátos súlyát.

A fenti négy alapvető összetevő kombinációja egy egyedi
építőipari terméket hoz létre, a liapor kész házak falazatát a
Liapor paneleket, melyek alapvető jellemzői:

Egy Liapor külső falazóblokk λ = 0,12 – 0,14 W/mK hőszigetelőképességű anyagból készül. Ezt a hőszigetelőképességet javarészben maga a Liapor beton biztosítja, nem a légréses szerkezet. Az égetett kerámia ezt az értéket nem éri el. A hőszigetelőképességet ennél egy függőleges légréses szerkezet biztosítja, amelyre merőlegesen a hőszigetelés jó, de amelyre párhuzamosan nem annyira jó. Így az égetett kerámia függőleges irányban az alapból a hideget fölvezetheti, aminek az eredménye az alsó sarkok nem kellő hőszigetelése, és ezért penészesedése lehet. Ez a Liapor falazóblokkoknál nem fordul elő.

A Liapor falazóblokkok nem hézag tömör betonból készülnek, azaz az egyes Liapor szemcsék között a tér nem teljesen zárt. Másrészt maga az agyaggolyó is légáteresztő, mert a belső porózus szerkezet a klinkerhéj repedésein keresztül „lélegzik”. Így a külső falak páraáteresztő képessége igen jó, meghaladja az égetett kerámia termékekét.

Az ábrán különböző téglafajtákat 12 óra hosszat ca. 5 cm mélyen vízbe merítettünk. (habbeton, porózus égetett kerámia, Liapor, égetett kerámia, és salakbeton,) Látható, hogy a Liaporban a víz nem emelkedik, azaz nincs kapilláris hatás.

A tűzállóságot a Liapor szemcse biztosítja, és elsősorban az adott cement minősége határozza meg. Mivel a Liapor jó hőszigetelő, a tűzállóság a normál betonhoz képest sokkal jobb. A fagyállóság, amelyet a DIN és az Önorm szabványok szerint állapítottak meg, megint csak annak köszönhető, hogy a Liapor golyókban nem jön létre a kapilláris hatás, azaz a golyóban lévő pórusok átmérője nem állandó. Ilyet a habbeton elemek, vagy egy porózus égetett kerámia tégla nem tud! Így a Liapor falazóblokk nedves területeken (ártérben, föld alatt, pl. lakó-pinceszint, stb) való építkezéseknél nélkülözhetetlen!

A hangcsillapítás az építésben elsősorban a beépített anyag tömegével, azaz súlyával történik. Ezért, minél nehezebb egy anyag, annál jobban csillapítja a hangot. A Liapor esetében a hangcsillapítás a súlyon kívül abszorpcióval is történik, azaz a golyóban lévő pórusos szerkezet elnyeli a hangot. Ezért már kisebb súllyal és vékonyabb filigránabb szerkezettel is elérhető a megfelelő hangcsillapítás! A Liapor-phon hangcsillapító közfalak már 12 cm vastagságban is elérik az 52 dB csillapítást!) Így nem szükséges a hangszigetelő falak alá külön teherhordó erősítés, és jelentős négyzetméterben mérhető területi megtakarítást is elérhetünk! Ilyen tulajdonságokat sem az égetett kerámia, sem a mészhomok tégla nem produkál!
A Liapor blokkok jól fúrhatók, véshetők. Nem törik szét, mint az égetett kerámia termékek. Falazáskor kézi vídiabetétes fűrésszel is vághatók. A Liapor falba belevert szög stabil, nem kell dűbelezni. A Liapor falazóblokkok kicsit érdes felülete stabil, nem porzik, mély alapozni nem kell (mint egyes habbeton fajtákat). A felületre a vakolat kiválóan tapad.( a nagy vízszívás miatt elő kell nedvesíteni – ezt minden égetett kerámia, habbeton, stb. falazatnál tanácsos megtenni). A falazóblokkok ára: Való igaz, hogy egy falazóblokk Liaporból kb. 20-80 %-al drágább mint a hasonló nagyságú égetett kerámia termék. Ezek egy adott ház esetén költségtöbbletet jelenthetnek. Ha egy családi ház építési bekerülési költsége pl. 25 millió, akkor a szerkezetre eső rész durván a fele, azaz 12,5 millió, a falazásra eső rész pedig ennek kb. a negyede azaz kb. 3,1 millió Ft.. Ebből az téglákra eső anyagrész szállítás nélkül durván 1,2 milló Ft. Ha ezt megnöveljük átlag 33 %-al, akkor 1,6 millióba kerülnek a falak.( 400 eFt plusz.) Ez az egész házra vetítve 0,4/25= 1,6%-os áremelkedést jelent. Ha ugyanakkor megvizsgáljuk, hogy az 1,6 % plusz költségért mit kaptunk, azaz mennyivel jobb tulajdonságú lett a fal hőszigetelésben, hangcsillapításban, páraáteresztésben mint egy égetett kerámia, akkor azt mondhatjuk, a változások meghaladják az 1,6 % plusz költséget, azaz a Liapor falazóblokk jobban megéri az árát!
Mivel a duzzasztott agyaggolyó az agyagon kívül semmilyen más vegyi anyagot nem tartalmaz, ezért egy egészséges lakásklímát biztosít. A visszabontott falazóblokk könnyen összetörhető, és újból feldolgozható könnyűbetonnak.

Liapor Agyag Kavics – Könnyű Beton építési rendszer

Videók, Liapor készház kivitelezésekről

Liapor kész ház összeállítása, hagyományosan falazás.
Liapor készház szerelése – Paks Kölcsey lakópark

sep

Liapor készház falak összeszerelése – Siófok
Liapor készház falak állítása – Paks

sep

Családi ház építés Liapor panelekből-Balatonföldvár
Liapor készház falak állítása – Hidegkút